De Zwanengroep Zuid-Holland en de Dierenambulance regio Leiden zijn vrijdag aan het begin van de middag enkele uren bezig geweest met het vangen van twee zwanen. In het water langs de Helmbergweg zagen voorbijgangers het koppel zwanen met bloed besmeurd. Die belde direct de Zwanengroep.

Door: Marc Wonnink

Met bloed besmeurde zwanen zou kunnen duiden op gewonde zwanen. Echter bleek bij aankomst van Edwin en Linda van de Zwanengroep het geen bloed te zijn, maar verf. De twee hebben de pot verf uit het water weten te halen, maar het kwaad was al geschied.

Ter hoogte van de Langeveldstraat lagen op het oppervlaktewater plassen met de rode verf. De zwanen zijn hier doorheen gezwommen en zodoende besmeurd geraakt. De verf bleek op terpetinebasis te zijn, wat de situatie nog meer precair maakte. In overleg met de gemeente Katwijk en de inmiddels aanwezige handhaving is besloten dat de zwanen gevangen en naar de vogelopvang in Den Haag gebracht moesten worden.

De eerste zwaan liet zich redelijk makkelijk vangen, maar dan de andere nog. Na enkele pogingen vanaf de kant, besluit Edwin met een bootje het water op te gaan om het vrouwtje van het stel naar de kant te sturen. Het dier vliegt tot twee keer toe op het laatste moment over de boot heen om vervolgens aan de andere kant van het water neer te strijken.

Bij de derde poging klimt de zwaan de kant op, waarna het door mensen van de dierenambulance en de Zwanengroep in een hoekje wordt gedreven, en gevangen. Daarna is het stel naar de vogelopvang gebracht.

Firma EcoLoss is ter plaatse gekomen om de verf uit het water te halen en het incident verder af te handelen. Handhavers hebben bewijsmateriaal verzameld en doen onderzoek.