Stoomtrein nu helemaal rond Valkenburgse Meer

Donderdag 18 mei is Stoomtrein Katwijk Leiden geopend. De stoomtrein rijdt nu helemaal rond het Valkenburgse Meer.

Hemelvaartsdag = Nationale Stoomtreindag

Al vele jaren is Hemelvaartsdag onlosmakelijk gekoppeld aan de Nationale Stoomtreindag. Bij railmusea, verspreid over het gehele land, worden donderdag 18 mei de stoomlocomotieven opgestookt. In onze regio gebeurt dat natuurlijk ook bij Stoomtrein Katwijk Leiden. De vrijwilligers van dit museum aan het Valkenburgse Meer hebben de afgelopen winter weer hard gewerkt in het binnen- en buitenmuseum en aan het in topconditie houden van hun materieel. En er zijn ook weer restauratieklussen afgerond die ze graag aan het publiek willen laten zien. Apetrots, vanzelfsprekend.

Buiten- en binnenmuseum

Via het oude stoomtramstation loopt u naar het buitenmuseum waar je de sfeer van vroeger proeft, ruikt en ziet. U kunt een bezoek brengen aan de loodsen en railgarages ingericht met authentieke materialen en voorwerpen. Of wandel naar de sfeervolle tuinderij om foto’s te schieten. Als klap op de vuurpijl stap je aan boord van de 100 jaar oude stoomtrein en maak je een rondje om het gehele Valkenburgse Meer. Daarna stapt u over op een antieke dieseltrein met open wagens die u na een korte stop bij de remise weer terugbrengt. Het binnenmuseum is geheel vernieuwd. Op het gezellige dorpsplein treft u weer die sfeer van vroeger en kunt op het terras genieten van een kopje koffie of thee met appelgebak. Ga ook zeker naar de expositieruimte op de bovenverdieping. Daar heb je een fantastisch zicht op alle treinen en rijtuigen èn doe je kennis op over het gebruik en de geschiedenis van het smalspoor in Nederland, Europa en de rest van de wereld.

Kidspoof museum

Wist u dat Stoomtrein Katwijk Leiden helemaal kidsproof is? Zo zijn er de ritjes met de stoom- en de dieseltrein die voor een onvergetelijk avontuur zorgen en de grote kidscorner voor het dorpsplein in het museum. In het buitenmuseum kunnen de kinderen de modeltrein in beweging zetten. Voor de grotere kinderen is er de spannende smalspeurtocht van meneer Oving jr. Daarvoor moet je even de IZI-app installeren op je smartphone of tablet.

Gratis met de museumkaart

Houders van de museumkaart kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen 9 euro. De allerjongste kinderen mogen ook gratis naar binnen. Je brengt er gemakkelijk een halve dag door. De toegangskaartjes zijn geldig voor beide treinritten en de toegang tot het binnen- en buitenmuseum.