De gemeente Katwijk heeft een drugsprobleem. Jongeren van 13/14 jaar oud gebruiken steeds vaker verdovende middelen en delen dat ook uit aan vriendjes en vriendinnetjes. Ouders weten vaak niet dat hun kinderen gebruiken. Boven de jonge ‘dealers’ zit een nieuwe criminele laag die geweld niet schuwt. ‘Het is wachten tot het eerste schot valt’, stelt politiechef Peter Koot.
Door: Marc Wonnink.
HARDDRUGS AAN ZEE, kopt Trouw op 17 augustus 1996. ‘Kinderen van twaalf jaar verslaafd aan de heroïne, jongeren die stoned in de schoolbanken zitten, een klasgenootje dat dealt op het schoolplein om in zijn gebruik te voorzien.’ Toen landelijk nieuws. Grote stappen zijn ondernomen om drugsgebruik tegen te gaan en drugsproblematiek uit de taboesfeer te halen. Dat lukte, echter is nu een kentering te zien. Vorig jaar waren 148 meldingen over alcohol- en drugsoverlast. Dit jaar staat de teller al op 190.
De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden gevraagd om eens een bijeenkomst te organiseren over drugsproblematiek in de gemeente Katwijk. Donderdag was het dan zo ver. Vertegenwoordigers van de gemeente werden bijgepraat door experts van onder meer de GGD Hollands-Midden, Platform Kocon, De Brug, politie en het Trimbos Instituut.
De juist aanpak ligt volgens de partijen in een integrale aanpak. Niet alleen politie, niet alleen ouders, niet alleen gemeente, niet alleen hulpinstanties.
Ouders hebben wel een belangrijke rol. Maar, ze moeten wel goed gewapend worden. ‘Mijn kind doet zoiets niet’, is een veelgehoorde kreet als de politie of een hulpinstantie contact zoekt met de ouders van een kind dat drugs gebruikt.
Platform Kocon trok fel van leer over de Maatschappelijke Agenda (MAG) van de gemeente. De MAG zorgt ervoor dat organisaties zoals Kocon vleugellam worden. Volgens Kocon heeft zelfs het college geen invloed meer op de MAG.