Bekende Katwijker Lies van Beelen zoekt informatie over het werkkamp bij Nijverdal. ‘Ik hoop hiermee een stukje vergeten geschiedenis uit de vergetelheid te halen en vast te leggen.’
In de buurt van Nijverdal was in de Tweede Wereldoorlog een werkkamp van de Rijksdienst voor de werkverruiming, dat bedoeld was om werkloze mannen aan het werk te zetten. In 1940 werd aan de Paltheweg een begin gemaakt met de bouw van het kamp. In 1941 kwamen de eerste arbeiders in het kamp, 96 werkloze vissers en koopvaardijmannen uit Katwijk en Scheveningen kregen de opdracht een boomkwekerij aan te leggen, die de naam De Plantage droeg. Staatsbosbeheer had het toezicht over het project.
Deportatie
In april 1942 gebruikte de Duitse bezetter het kamp als schakel in de “Endlösung der Judenfrage” en moesten de werkloze zeelieden plaats maken voor Joodse mannen. Op 2 oktober 1942 (Jom Kipoer) werden deze Joodse mannen gedeporteerd naar Westerbork. Van daaruit werden zij naar Oost-Europese vernietigingskampen gestuurd, waar zij bijna allemaal om het leven kwamen.
Tussen 1943 en 1945 huisvestte kamp Twilhaar grote gezinnen die door de Duitsers in het kader van de bouw van de Atlantikwall uit hun huis in de kuststreek verdreven waren. Hier waren ook Katwijkse gezinnen bij waaronder dat van mevrouw Dirkje Vlieland-Haasnoot.
Kamp Twilhaar werd in 1949 afgebroken.
Er waren meer dan 50 van deze kampen, voornamelijk in het oosten en zuiden van ons land. Ook in kamp America, in de Limburgse Peel, zaten Katwijkers waaronder Arie van Beelen.
Wie kan ons iets meer vertellen over deze kampen en de Katwijkers die daar zaten? Men kan een email sturen naar redactie@rtvkatwijk.nl. Wij zorgen dan dat de informatie bij Lies van Beelen komt.