Ingezonden: CDA.

‘Het ziet er niet uit!’ kreeg CDA-raadslid Adger van Helden vorig jaar regelmatig te horen over het onderhoud van de buitenruimte en het schoonhouden van de wegen, straten en pleinen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ook over het vele onkruid tussen de bestrating had de CDA-fractie verschillende klachten gekregen. Van Helden: “De straten en pleintjes in onze wijken horen gewoon schoon en netjes. Het minder regelmatig schoonmaken van de openbare ruimte pakte niet goed uit en je zag vorig jaar het vuil en onkruid toenemen. Dat vond het CDA Katwijk een slecht zaak en daarom hebben we hier aandacht voor gevraagd bij het gemeentebestuur.”

De wethouder heeft als reactie in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat de gemeente dit jaar de buitenruimte beter gaat onderhouden. Ook komt er extra inzet op het terugdringen van zwerfafval op plekken waar veel bewoners en bezoekers samen komen. Adger van Helden: “Goed om te horen dat het gemeentebestuur deze klachten serieus neemt en er dit jaar meer werk van maakt”.

Onkruid tussen bestrating
Ook wordt er tegemoet gekomen aan de klachten over onkruid tussen de bestrating. Het CDA is zeker een fan van biodiversiteit maar teveel onkruid kan, naast een onverzorgde indruk, ook gevaarlijk zijn. De gemeente kondigt nu aan om dit jaar met het onderhoud van de ecologisch beheerde bermen, de eerste meter-randen vaker maaien. Dan gaat het om de eerste meter van de groenstrook naast de verharding. De verwachting is dat dit een positief effect zal hebben op het onkruid tussen de verharding. “Een goede ontwikkeling want onze mooie woonwijken horen schoon en netjes te zijn met veel groen maar dan wel op de juiste plekken,” vindt Van Helden, “dan is het er prettig wonen.”