Ontdek de bunkers langs de Nederlandse kust tijdens Bunkerdag op zaterdag 24 mei

24mei10:0017:00Ontdek de bunkers langs de Nederlandse kust tijdens Bunkerdag op zaterdag 24 mei

Evenement Details

Op zaterdag 24 mei 2025 zijn de bunkers langs de Nederlandse kust één dag samen open voor publiek. Van Zeeland tot en met de Waddeneilanden kun je tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje nemen in deze bijzondere bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog die onderdeel waren van de Atlantikwall. Vaak nauwelijks zichtbaar in het landschap – soms grotendeels onder het zand of begroeid door planten – herinneren ze nog altijd aan een belangrijke en ingrijpende periode in onze geschiedenis. In 2025 vieren we een bijzonder moment: het is 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd én het is de 10de editie van Bunkerdag.

Bunkerdag in regio Noordwijk-Katwijk-Valkenburg-Leiden

Het Atlantikwallmusem Noordwijk is gevestigd in de S414 vuurleidingpost, een drie etages tellende bunker met weids uitzicht, van waaruit in de Tweede Wereldoorlog het commando gevoerd werd over de batterij. Het museum is ingericht met originele apparatuur. Voor kinderen is er een speciale Bunkerdag speurtocht die langs de gehele museumcollectie leidt. Op korte afstand is ook het Museum Engelandvaarders gelegen, hier beleven bezoekers hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland voortzetten.

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel van de Atlantikwall. Het DUNA atelier ligt naast een stuk van de verborgen tankmuur. Het gehele monument bestaat uit diverse elementen die in Katwijk als verdedigingslinie vanaf de zee waren opgesteld. In het naastgelegen atelier is een kleine expositie ingericht met foto’s over de verborgen bunkers in de Zuidduinen.

Deze telefooncentrale op voormalig marinevliegkamp Valkenburg is omgebouwd tot een bezoekerscentrum. In de tijdelijke expositie vertellen ze over de Duitse bezettingstijd, toen het vliegveld, dat toen bekendstond als Flugplatz Katwijk, in gebruik was bij de Luftwaffe. Er komen radiozendamateurs demonstreren hoe ze via morsecode contact maken en communiceren met andere zendamateurs over de hele wereld.

De telefoonbunker in Leiden is de enige bunker uit de Tweede Wereldoorlog die nog in Leiden staat. Het was een schakelpunt in het militaire telefoonnet van de bezetter. De bunker is zeer slecht toegankelijk maar dit jaar opengesteld voor publiek om eens van binnen te bekijken!

Activiteiten Bunkerdag in het teken van 80 jaar vrijheid Tijdens deze tiende editie van Bunkerdag herdenken en vieren we dat Nederland tachtig jaar geleden werd bevrijd. We staan stil bij het belang van vrijheid – toen én nu, en de ingrijpende gevolgen die de bouw van de Atlantikwall had. Naast de bunkerbezichtigingen door het hele land zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Je krijgt de kans om bunkers te bezoeken die normaal gesloten blijven. Er zijn rondleidingen en wandelingen waarbij gidsen vertellen over de geschiedenis van de bunkers en de gevolgen voor de omgeving. Acteurs verkleed als soldaten laten zien hoe het leven er in oorlogstijd uitzag, en oude legervoertuigen rijden op verschillende plekken rond. Ook zijn er diverse exposities ter ere van 80 jaar bevrijding en vele filmvertoningen met originele beelden uit die tijd. Voor kinderen is er een speciaal opdrachtenboekje en diverse speurtochten.

Wat is de Atlantikwall?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde nazi-Duitsland een verdedigingslinie langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. Deze zogenoemde Atlantikwall liep helemaal van Noorwegen tot aan de grens met Spanje, over een lengte van zo’n 5000 kilometer. Het verbindt tienduizenden bunkercomplexen en andere verdedigingswerken met elkaar. Ook in Nederland werden op strategische plekken langs de kust honderden bunkers, tankmuren en loopgraven aangelegd. Dit had grote gevolgen: veel bewoners werden gedwongen hun huis te verlaten om plaats te maken voor de bouw van deze verdedigingswerken. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting in een vesting, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn.

Meer weten? Kijk op www.bunkerdag.nl voor meer informatie over alle deelnemende locaties en het volledige programma. Tickets zijn op de dag zelf te koop, met één ticket kun je alle bunkers bezoeken.

Meer informatie Meer informatie over alle deelnemende locaties en het volledige programma is te vinden op www.bunkerdag.nl.

Wanneer: Zaterdag 24 mei 2025 | van 10.00 – 17.00 uur.

Prijs: €7,50,- volwassenen, € 4,- kinderen van 4 tot 12 jaar en gratis voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.

Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Bunkerdag is in 2014 ontstaan vanuit de wens om de (veelal lokale) initiatieven en activiteiten die rond het Atlantikwall-erfgoed bestaan. Tijdens Bunkerdag worden de overblijfselen, zoals bunkers en andere elementen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland onder de aandacht gebracht. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.

Tijd

24 mei 2025 10:00 - 17:00(GMT+02:00)