Door: Aaltje Knoop

U hebt er over gelezen in de Katwijkse Post: de snippergrond actie van de gemeente. Sinds 3 jaar wonen wij in Katwijk en opeens: een brief: bij ons huis was een strook snippergrond toegevoegd. We kregen 1½ maand de tijd om het hek en de bomen 30 cm naar achteren te verplaatsen. Stel je voor, wij wisten van niks, de makelaar wist van niks, een huis van ruim een halve eeuw oud.

Mensen helpen
Opeens dacht ik aan het Katwijks Museum. Als je op hun website kijkt, zie je dat ze een fotoarchief hebben van o.a. fotograaf Wim van Beelen, van gemeenteambtenaar/dorpshistoricus Van Brakel, van foto en film Kruyt, van het Maritiem archief, van het Zeehospitium etc. etc. In 2009 is de initiatiefnemer van het archief, Trudo Bosch, gestart met het ordenen van de beelddragers om deze te digitaliseren. Ondanks dat het copyright bij het Katwijks Museum ligt, beschouwt Bosch de beelden als bezit van de gemeenschap. Hij noemt het archief “Het terugvinden van het onvindbare”. Alles opruimen, sorteren en digitaliseren, en dan mensen helpen! Dat is zijn levensmotto! Gemiddeld krijgt Trudo Bosch 3 mensen op een woensdag, zijn museum-werkdag, op bezoek met vragen: “Hoe zag de omgeving van het huis waar mijn opa opgroeide eruit”, iemand is bezig een boekje samen te stellen en zoekt daar de foto’s bij. Hij assisteert bij veel projecten, zoals afbeeldingen voor een boek ‘Verdreven voor de Atlantikwall’. Samen met de overleden beeldhouwer Brouwer maakte hij plannen om langs de Boulevard bordjes te plaatsen waar voor de Tweede Wereldoorlog de kunstenaars woonden.

Beschrijven schept orde
Duizenden, tienduizenden ‘beelddragers’ zoals losse foto’s, negatieven en dia’s zijn met beschrijving in een database vastgelegd. En juist die beschrijving maakt de gigantische verzameling waardevol omdat je een beschreven afbeelding kunt ordenen en terugvinden! En dat hebben we gemerkt!

Contact met het fotoarchief
In mijn wanhoop belde ik het Katwijks Museum, Trudo Bosch, en vertelde het snippergrond verhaal. Nog diezelfde dag reageerde hij door een foto te sturen waardoor duidelijk verjaring bleek. En bovendien waren het aantal stoeptegels precies hetzelfde. Bij héél goed kijken zag je dat het nog dezelfde tegels waren. Er was nooit iets aan gedaan. Toen de brief aan de gemeente opgesteld, foto erbij. Na een tijdje kwam de reactie van de gemeente, met trillende handen de envelop opengemaakt: Hoera! Voor de fotograaf die destijds die foto maakte en voor de beeldbank van het Katwijks Museum!

Draag ook uw steentje bij
Vorige week stond er een verhuiswagen bij ons in de straat. Oudere mensen die ‘leeftijd bestendig’ gaan wonen. Trudo zegt: “Gooi nooit fotoalbums, foto’s en/of negatieven in de vuilnisbak, wij halen ze graag op. Sinds kort werken we met z’n tweeën: Joop van Maanen is erbij gekomen: dus meer werkkracht. En met de samenwerking van collectiebeheerder Greet van Duijn verhuizen we op het ogenblik intern naar een groter depot waar alle ruimte is voor uw gift. Uiteraard wordt die discreet behandeld en u blijft altijd eigenaar van het beeldrecht. Neem van te voren even contact op via: [email protected]

Trudo Bosch, alleen op woensdag aanwezig! Zie website Katwijksmuseum.nl.

Reclame