De Katwijkse schrijver Mark van Dijk brengt in de loop van volgende week zijn tiende boek uit. Het boek is het eerste deel van een trilogie over zombies. Mark neemt je mee in een verhaal waar een vader zijn twee dochters in bescherming wil nemen en daardoor voor spannende keuzes komt te staan.
Door Gwen Ouwehand
Naast zijn fulltime baan als metaalbewerker is Mark schrijver en vertaler. In de afgelopen zeven jaar is hij bezig geweest met het vertalen van de boeken van Charles Dickens. Daarna was het toch echt weer tijd om het heft in eigen handen te nemen en te beginnen aan zijn nieuwe boek ‘Dolers’, vernoemd naar de zombies uit het boek.
Originele invalshoek
De schrijver wilde al vanaf zijn eerste boek iets schrijven over zombies. Maar het was na al die films, boeken en series over zombies toch best lastig om hier een originele invalshoek voor te vinden. Totdat hij op een bijzondere dag een column tegen kwam van een dominee die hierover schreef. ‘Hij had een bepaald idee over het einde van een zombie, dat trok mij wel aan. En het was ook grappig dat dit bij een dominee vandaan kwam. Daarom dacht ik, hier kan ik wel wat mee.’
Toen het concept vorm begon te krijgen in zijn hoofd, werd het tijd om te beginnen met schrijven. ‘Als de hoofdpersonen dicht bij je in de buurt liggen, schrijft het makkelijker. Daarom gaat het boek over mij en mijn twee dochters. Om het erger te maken wordt één van mijn dochters ook een zombie. Wat zou ik doen in zo’n situatie?’, vraagt Van Dijk zich af.
Dochters
De schrijver vertelt dat zijn dochters erg enthousiast zijn over het feit dat ze in het boek voor komen. Maar het maakte het schrijven er niet altijd makkelijker op. ‘Ik schrijf niet zo snel met een fulltime baan ernaast. Maar die meiden groeien wel snel. Want toen ik begon met schrijven was de jongste nog vier en zat ze nog op een stoelverhoging in de auto. Dat schijnt als je op de vlucht bent voor zombies niet heel praktisch te zijn. Toen ze ouder was, schroefde ik haar leeftijd in het boek ook omhoog. Maar dit zorgde er wel voor dat ik heel veel dingen moest herschrijven.’
Zombiedochter
Van Dijk heeft vele eigenschappen van zichzelf en van zijn dochters uit het dagelijks leven meegenomen het boek in. ‘De jongste is lekker eigenwijs en een echte kwebbeltante. De oudste, die een zombie wordt, is vrij rustig. Maar dat worden we allemaal als we een zombie worden’, grapt hij. De eigenschappen van zichzelf komen vooral terug in de geloofwaardige keuzes die hij in het boek maakt.
Procesverhaal
Door alles wat op het pad van de schrijver kwam, had hij niet zoveel tijd om aan een boek over zombies te beginnen. Daarom liet Mark het idee in eerste instantie ook maar varen. Totdat hij de column van de dominee las en dat gaf het laatste zetje in zijn rug om toch maar aan zijn langverwachte boek over zombies te beginnen.
De wekker van de auteur gaat elke dag om 5 uur ’s ochtends om aan zijn teksten te sleutelen voordat het dagelijks leven weer begint. Dit resulteert dat hij gemiddeld twee jaar bezig is met het schrijven en daarna nog een jaar met redactiewerk.
‘Dit was het eerste boek waarbij ik het redactiewerk ook erg leuk vond om te doen. Dat perfectioneren, schaven en polijsten. Ik denk dat ik dat deze keer zo leuk vond omdat het een eerste deel is van een trilogie. Normaal gesproken sluit je met het redactiewerk iets af. Dat is bij deze natuurlijk niet het geval.’
Organische schrijver
De schrijver noemt zichzelf een organische schrijver omdat hij zijn eigen boeken nooit plot. ‘Hier ben ik in het verhaal en daar wil ik naartoe. De keuze die me op dat moment het beste lijkt en daar knoop ik de rest van het verhaal aan vast. Gaandeweg maakt het verhaal zich dan vanzelf.’ Dit houdt het schrijven van zijn eigen boeken ook spannend.
Hij is dan ook al begonnen aan het tweede deel van de trilogie en verwacht dat er nog meer geweld in voor komt. Hierna volgt het derde deel waarin de grote ontknoping zal plaatsvinden. ‘Maar laten we maar beginnen met het uitbrengen van het eerste deel’, zegt de auteur.
‘Gewoon een beetje stilletjes en héél toevallig richting Halloween op de markt brengen’, is zijn plan. Er zijn al een aantal enthousiaste lezers die een reservering hebben gemaakt op het boek. Dat vindt van Dijk erg leuk, maar ook spannend. ‘Zeker de eerste tien. Dan heb je een klein idee wat men ervan vindt. Je hebt er toch je ziel en je zaligheid ingestoken, en het heeft te maken met smaak. Maar ik ben er in ieder geval zelf heel erg trots op’, aldus Van Dijk.