IDDS gaat in opdracht van de gemeente tien jaar lang de waterkwaliteit rondom de N206/Tjalmaweg monitoren. Er bestaan zorgen dat het door aannemer Boskalis gebruikte Beaumix gevaarlijke stoffen bevat die het grondwater in kunnen lopen. Dinsdagavond werden bewoners bijgepraat over de aanpak.

Wethouder Gerard Mostert opende de bijeenkomst in het gemeentehuis. ‘De N206 is cruciaal voor woningbouw in de regio. Het is een provinciaal project, de gemeente is toezichthouder. We hebben er alleen niet op gerekend dat Boskalis stoffen zou gebruiken waar ook batterijen in zitten. Daar zijn we van geschrokken.’ Het gemeentebestuur zet in op twee dingen. Enerzijds de lobby naar het Rijk toe om de normen van stoffen in grondwater te verlagen. Anderzijds een langjarig monitoringsplan water bij de N206. ‘Beaumix ligt er nu. Wat betekent dat? Dat gaan we langjarig onderzoeken.’

IDDS gaat de komende tien jaar het water monitoren. Dat doen ze met pijlbuizen (zie foto). Die worden in de grond geplaatst waarna op gezette momenten water wordt opgepompt en onderzocht. ‘Het doel is bevestigen dat er geen ongewenste milieueffecten optreden. Dat zou ook zo moeten zijn’, zegt een vertegenwoordiger van IDDS.