De ronde verkeersborden met rode rand staan inmiddels klaar: vanaf donderdag 25 mei is de Zanderijtunnel afgesloten!
Vanaf donderdag 25 mei t/m vrijdag 23 juni is de tunnel door werkzaamheden afgesloten voor al het verkeer. Na 23 juni is de Zanderijtunnel alleen nog toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Door: Peter Onderwater

Ondanks dat 70% van de omwonenden en een deel van de politiek zich tegen sluiting voor gemotoriseerd verkeer heeft uitgesproken, is toch besloten dat de Zanderijtunnel dicht moet.

Motie aangenomen
Op 15 december 2022 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om de tunnel onder de N206 pas te sluiten wanneer het nodig is. In maart 2023 heeft het college alsnog besloten dat de veiligheid voor fietsers en voetgangers niet gegarandeerd kan worden door de tunnel open te houden voor autoverkeer. 1)

De aanleiding is de komst van de busbaan op het fietspad naast de N206. Hierdoor wordt het fietspad verplaatst naar de Duinvallei en moet de tunnel onder de N206 autovrij gemaakt worden voor de veiligheid. ‘Noodzaak die nooit is aangetoond’, aldus de VVD en CDA. 2)

De strijd is gestreden
Door het afsluiten gaat een belangrijke doorgaande route verloren tussen twee delen uit één dorp. Bewoners uit beide delen die afhankelijk zijn van hun auto, moeten nu extra kilometers maken om van het ene deel naar het andere deel te komen. Een politievoertuig die rijdend in de Zanderij een noodmelding krijgt van een reanimatie in de Vinkeweg, verliest veel tijd door het omrijden. De strijd is gestreden……….

1) https://www.rtvkatwijk.nl/tunnel-nieuwe-duinweg-in-tweede-kwartaal-afgesloten-voor-autoverkeer/

2) https://www.rtvkatwijk.nl/vvd-en-cda-katwijk-teleurgesteld-over-definitieve-sluiting-tunnel-voor-autoverkeer-onder-n206/