Vorige week is er een NL-Alert verzonden in Wassenaar. Dit had te maken met het feit dat er nep-agenten actief zijn die door middel van babbeltrucs persoonlijke bezittingen afhandig proberen te maken. Zo nemen deze nep-agenten telefonisch contact op met hun slachtoffer, komen aan huis en vragen of er waardevolle spullen in huis zijn.

Katwijk NU
In het tv-programma ‘Katwijk NU’ op maandag 10 juni is hieraan aandacht besteedt. Peter Koot, teamchef Katwijk-Noordwijk en Nickey Smelt, Lokale Alliantie Katwijk vertelden toen meer over dit onderwerp. Voor wie dit heeft gemist, is het interview hieronder te zien.

De tekst loopt verder onder de video

Hoe gaat het in z’n werk?
De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. In sommige gevallen gebruiken ze ook de naam van de wijkagent. De nepagent vertelt dan dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou dan een adresboekje zijn gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent zegt te vrezen dat bij de oudere die hij aan de telefoon heeft, ingebroken zal worden en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. De mensen die aan de deur komen, legitimeren zich als recherche. Soms hebben ze een deel van een nepuniform aan. (Bron: www.politie.nl)

Wat doet de ‘echte’ politie nooit
– De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt;
– De politie komt niet langs voor het fotograferen van kostbare eigendommen, het ophalen van pinpassen, cash geld of kostbaarheden;
– De politie moet altijd een geldig politielegitimatiebewijs kunnen tonen. U kunt hiernaar vragen als er iemand voor de deur staat en zich voordoet als politie. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als u de pas beweegt, ziet u daarin afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’. 

Wat kunt u doen?
– Wees extra alert;
– Meld verdachte situaties direct;
– Bent u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn? Bel 112;
– De informatie in dit bericht delen met ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen.

Reclame