Peter Koot van de politie Katwijk in Katwijk NU

De politie Leiden-Bollenstreek ziet al langere tijd dat drugscriminaliteit een steeds prominenter onderdeel is van de veiligheidsproblematiek in ons gebied. Waar het aandeel van klassieke delicten als woninginbraken of overvallen daalt of stabiel blijft, nemen gedigitaliseerde criminaliteit en overlast door het dealen van drugs toe.

Dit probleem is ook met onze veiligheidspartners en bewoners in ons werkgebied vaak onderwerp van gesprek. Ondanks dat ook in Leiden-Bollenstreek de politiesterkte onder druk staat, was het in ons district tijd voor actie, aldus sectorhoofd Marieke van den Bosch.

‘De handel in drugs komt met veel vervelende bijeffecten. Mensen ervaren overlast, het trekt foute figuren aan, er wordt crimineel geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld vastgoed, wijkbewoners voelen zich onveilig of geïntimideerd, jongeren komen in de verleiding drugs te gebruiken of te gaan verhandelen en zo zijn er nog wel wat dingen te benoemen waar we simpelweg niet op zitten te wachten.’

Aanpak
Tijd om als district de schouders onder dit probleem te zetten en de komende tijd de aanpak van drugshandel hoog op de agenda te zetten. Door snel en door het hele district informatie met elkaar uit te wisselen en meer controles uit te voeren, vergroot dat de kans om drugsdealers in de kraag te vatten.

Ook zullen we partners zoals gemeenten, zorgverleners en scholen of instellingen informeren waar dat kan en trachten samen goede opvolging te geven aan onze signalen. Het is zeker niet de bedoeling alleen strafrechtelijk in te zetten, vaak lost dat op de langere termijn niets op. Veel belangrijker is ook jongeren alternatieven te bieden en goed te begeleiden bij het maken van keuzes die de samenleving en de jongere zelf beter maken.

Geen willekeur
Het zou dus goed kunnen zijn dat mensen de komende tijd vaker de politie in de wijk zien of meer dan normaal het geval gecontroleerd worden.

‘Maar,’ licht Marieke toe ‘Wij hebben professioneel controleren als district hoog in het vaandel, dus de agenten moeten kunnen beargumenteren en aan de betrokken personen uit kunnen leggen wáárom zij gecontroleerd worden. We gaan niet willekeurig mensen controleren omdat zij bijvoorbeeld aan een bepaald signalement voldoen.’

Resultaat
Dat de inzet niet voor niets is, blijkt wel uit de resultaten van de eerste twee weken. Er zijn tien zaken van drugshandel de revue gepasseerd, waarbij in totaal 11 verdachten zijn aangehouden.

In totaal werd er ruim 3000 euro in beslag genomen en daarnaast 9 personenauto’s, een scooter en 16 telefoons. Er zijn 518 eenheden (waaronder bijvoorbeeld ponypacks en bolletjes) harddrugs in beslag genomen.