De Lidl op het Bosplein mag van de gemeente nog niet uitbreiden, bleek uit een artikel in de Katwijksche Post van vorige week. Wanneer het sein op groen mag voor een ver- of nieuwbouw van de supermarkt is evenwel nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat Lidl op een zekere termijn de supermarkt gaat sluiten als de beoogde extra vierkante meters niet worden gerealiseerd. De wens van deze Duitse supermarktketen is al jaren bekend op het gemeentehuis. De reden waarom de gemeente nog geen beslissing over al dan niet uitbreiding is genomen is eveneens bekend. Er is namelijk een duidelijke link met het Westerbaandossier. Of het een goed idee is om te wachten met een upgrade van het Bosplein totdat er duidelijkheid is over een zuidelijke ontsluitingsweg, is wat mij betreft nog maar de vraag.

Men kan er ook voor kiezen om de zaak om te draaien. Bijvoorbeeld door de belangen van inwoners en winkeliers voorop te stellen. Er zijn namelijk een paar zekerheden. Het is nu al erg druk met het autoverkeer rondom het Bosplein, de omgeving Bosplein leent zich niet voor een goede ontsluitingsroute en er zijn geen andere winkelvoorzieningen in dit gedeelte van Katwijk aan Zee. Het lijkt me dat deze complexe omstandigheden ertoe kunnen bijdragen dat hogere overheden de noodzaak inzien van een ‘echte’ zuidelijke ontsluitingsweg over een hondenuitlaatplaats. Met andere woorden, je kunt ook proberen om iets af te dwingen in dit complexe dossier door de zaken naar je hand te zetten. Lastig genoeg, dat is waar.

Zo zie je maar dat een lakse en afwachtende houding door opeenvolgende colleges en gemeenteraden vanaf de jaren ’50 tot een uiterst onleefbare situatie kunnen leiden, met veel plaatselijke uitlaatgassen en mogelijk een gemankeerd winkelcentrum tot gevolg. De omgeving Bosplein lijkt op een stedenbouwkundige miskleun maar met een duurzame Westerbaan (of liever nog: Verlengde Laan van Nieuw Zuid) is het dan helemaal niet. Het lijkt me dus een goed plan als de gemeente serieus werk maakt van een toekomstbestendig winkelcentrum aan het Bosplein.

Gun de Lidl dus de broodnodige extra vierkante meters, net als de Albert Heijn aan de Zeilmakerstraat. Stel deze supermarkt in de gelegenheid om de extra vierkante meters die het tot haar beschikking heeft, toe te voegen aan het huidige winkeloppervlak zodat het een echte ‘XL’ wordt. Het is nogal paternalistisch van de gemeente om te stellen dat de supermarkt ‘al groot genoeg is’. Of juist te klein, in het geval van een buurtwinkel conform de ‘detailhandelsvisie’. Laat het gewoon aan de markt over. Als het winkelend publiek de supermarkt te groot vindt, wordt ie vanzelf wel weer kleiner. En laat de keuze tussen supermarkt of buurtwinkel aan de inwoners over.

Geef, tot slot, ook de franchisenemer van de Albert Heijn in Rijnsburg de ruimte. Deze wil, daarbij gesteund door het winkelend publiek, een aantal dagen per jaar op zondag open. Mooi! Laat het paternalisme los en geef winkeliers, groot én klein, de mogelijkheid om de winkelwagen op een normale manier aan te spannen.

Comments

comments

DELEN